Om svenska mobilnät och operatörer

23 nov

Det finns bara ett fåtal svenska mobilnät samtidigt som det finns en mängd olika operatörer. Dom operatörerna som inte har något eget nät hyr in sig hos dom redan befintliga och det kan vara bra att känna till eftersom täckningen kan skilja sig mellan dom olika näten. Just täckning är trots allt en viktig punkt när en mobiloperatör ska väljas – speciellt för den som bor på landsbygden.

Svenska mobilnät

Antalet svenska mobilnät är få, åtminstone sett till hur många operatörer som finns på marknaden idag. Dom operatörer som har egna nät i Sverige är:

 

  • Telia
  • Telenor
  • Tele2
  • Tre

 

Dom flesta nät som finns hittills är väl utbyggda över nästan hela landet men vissa har kommit längre i sina utbyggnationer – till exempel när det kommer till 4- och 5G-näten. Läs mer om våra svenska mobilnät på länken!

Välj operatör utifrån nät

Även om svenska mobilnät generellt erbjuder bra täckning över nästan hela landet finns vissa platser där det kan vara svajigt. Den som bor i någon av landets södra delar eller i storstäderna behöver sällan bekymra sig nämnvärt när det kommer till täckning men i dom norra delarna, särskilt på landsbygden, i fjälltrakterna och i andra glesbefolkade områden, finns anledning att tänka till en extra gång.

 

Om en mobiloperatör ska väljas är ett bra tips att utgå från nät och täckning och dom operatörer som inte har några egna nät hyr alltså in sig hos dom redan befintliga. Vilket nät dom olika operatörerna använder sig av är enkelt att ta reda på – det brukar finnas angivet på respektive operatörs hemsida tillsammans med en så kallad täckningskarta.

Utökade nät kommande år

Tekniken är ständigt under utveckling och kanske är det bara en tidsfråga innan mobilmaster och dålig täckning är ett minne blott. Dom äldre 2- och 3G näten håller till exempel på att stängas ner för att ge bättre kapacitet till 4- och 5G och flera av dom företag som har och bygger svenska mobilnät anger att 5G-nätet väntas slå igenom ordentligt under 2023. 5G finns redan i vissa städer men behöver byggas ut ytterligare för att det ska fungera i hela landet.

 

I och med dessa förändringar finns en risk att den som har äldre mobiltelefon kommer behöva byta till en nyare som stöder 4G och 5G. I samma veva kan det vara ett bra tillfälle att se över abonnemanget och kanske byta till en ny operatör.