Vanliga frågor och svar om mobila bredband

25 nov

Det finns både för- och nackdelar med mobila bredband. Till fördelarna hör att det är flexibelt och kan användas även utanför hemmet och till nackdelarna hör att det är långsammare än exempelvis fiber. Just vilka för- och nackdelar som finns är en av dom vanligaste frågorna kring mobilt bredband – nedan följer utförligare svar på dessa samt på andra vanligt förekommande frågor.

Hur fungerar mobila bredband?

Mobila bredband ger möjlighet för användaren att med hjälp att ett SIM-kort surfa via mobilnätet. Det fungerar alltså ungefär på samma sätt som när du surfar med mobiltelefonen – det är trådlöst och kan göras vart som helst, förutsatt att det finns täckning.

Se tabellen på sajten MobiltBredband över mobila bredband för att hitta rätt alternativ för dig!

Finns några fördelar jämfört med fasta bredband?

En av fördelarna med mobila bredband jämfört med fasta är att dom är just mobila. Det medför flexibilitet och bredbandet kan tas med till sommarstugan, på semestern eller vid andra tillfällen på internet behövs utanför hemmet.

En annan fördel med mobila bredband är att det är ett billigare alternativ – det finns faktiskt varianter som kostar under hundra kronor i månaden, även om dessa förstås innehåller en ganska liten surfmängd.

Kan fler än en person utnyttja bredbandet samtidigt?

Ja, mobila bredband kan utnyttjas av flera personer samtidigt som SIM-kortet sätts i en router. Om hushållets router inte har plats för SIM-kort så finns det speciella USB-modem med plats för SIM-kort att köpa, som sedan kopplas in i routern.

Vad är viktigt att tänka på för den som vill skaffa ett mobilt bredband?

Det finns flera saker att tänka på för den som vill skaffa ett mobilt bredband men framför allt två punkter är viktiga:

  • Täckning
  • Surfmängd

Vad gäller täckning så är ett tips att kolla på dom olika operatörernas täckningskartor. Fundera på var bredbandet kommer att användas mest – kanske i hemmet eller sommarstugan? Utgå då från det.

Annat att fundera över är surfmängden. Vad ska det mobila bredbandet användas till? Är det för att kolla in på sociala medier, läsa nyheter och annat vardagligt surfande behövs inte så stor surfmängd. Ska det däremot användas för att streama film och liknande behövs desto mer.

Sist men inte minst kan det även vara värt att fundera över priset och det är aldrig fel att jämföra några olika alternativ innan ett abonnemang tecknas.