Här kan du jobba som webbutvecklare

21 sep

För den som är självlärd eller utbildad webbutvecklare finns spännande möjligheter i yrkeslivet. Jobbet kan både vara väldigt omväxlande och ibland ganska enformigt beroende på var man jobbar och vilka uppdrag man tar på sig, samt om man har kollegor med andra yrkesroller eller inte. Nedan listas några av dom valmöjligheter som finns som webbutvecklare.

På media, – och webbyråer

Media, – och webbyråer har ofta en eller flera webbutvecklare anställda. Det är inte ovanligt att man tar på sig uppdrag som att bygga eller förändra hemsidor – till exempel för att skapa bättre användarvänlighet eller bättre ranking.

Många byråer tar dock också på sig andra typer av uppdrag, främst inom marknadsföring, vilket innebär att man som webbutvecklare kommer omges av andra yrkesroller på jobbet. Det kan vara en fördel då man får lära sig mer om andra delar, samt att man lär sig mycket av att arbeta mot samma mål i en grupp.

Som webbutvecklare på en media, – eller webbyrå kommer man ha kollegor som:

  • Copywriters
  • Projektledare
  • Webbdesigners

Webbutvecklare på stora företag

En del stora företag har egna webbutvecklare, som du givetvis har hand om webbutveckling och andra relevanta saker. Arbetsuppgifterna kan skilja sig beroende på vad det är för typ av företag – någon kanske driver en e-handel medan någon annan har avancerade system som behöver underhållas och utvecklas. Att arbeta som webbutvecklare på ett företag innebär även det att man har många kollegor med andra yrkesroller, vilket kan vara både roligt och stimulerande.

På din egen firma

För den som inte vill vara anställd i ett företag finns även möjlighet att starta eget. Dock kan det vara bra att ha lite erfarenhet och kontakter innan man drar igång, annars kan det bli svårt att klara sig, även om det såklart inte är omöjligt. Att driva eget som webbutvecklare är inte helt ovanligt men det är viktigt att veta vad man ger sig in i.

Är man duktig på sitt yrke, vare sig man är självlärd eller utbildad, kommer man troligen kunna bygga upp en riktigt bra webbsida till det egna företag, vilket bara det är en bra start. En annan bra sak är att man själv bestämmer över sitt arbete och vilka uppdrag man vill utföra och till nackdelarna hör att det lätt blir ensamt.