Tre frågor om 5G – Från 5gBredband.nu

25 nov

I Sverige byggs 5G-nätet ut snabbt och allt fler mobiloperatörer erbjuder olika abonnemang som ger tillgång till detta nät. Vad skiljer det mot 4G och vilka fördelar finns? Här ges svar på vanliga frågor om 5G – med frågor och svar från 5gBredband.nu.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

Den stora skillnaden mellan 4G och 5G är hastigheten och kapaciteten.

  • Hastighet – Beräkningar visar att hastigheten kan ökas kraftigt. På hemsidan 5gBredband.nu anges att ”10 – 100 gånger snabbare internet” kommer bli tillgängligt.
  • Kapaciteten – En annan stor skillnad är att 5G förväntas användas av ett mycket stort antal produkter. Det kan vara uppkopplade bilar, positioneringssystem och verktyg med stöldskydd m.m. Visserligen kommer även surfhastigheten öka för mobiler och datorer men många upplever inte hastigheten som något större problem med dagens internetuppkoppling.

Vad menas med att 5G är effektivare?

En stor skillnad mot 4G är att 5G är betydligt mer effektivt. Med det menas att nätet kan hantera betydligt fler användare vid samma tidpunkt. Den som försökt surfa, ringa eller skicka sms vid tolvslaget på nyårsafton har nog märkt att nätet varit ”överbelastat”. Det är ett typiskt exempel som visar att 4G har tydliga begränsningar.

När allt fler produkter kopplas upp på nätet ställs högre krav på kapacitet och det är detta behov som 5G möter.

Behöver jag ha 5G på mobilen?

De flesta har inget stort behov av att ha tillgång till 5G-nätet via mobilen. Det är inte heller vad nätet primärt förväntas användas till. Det är troligtvis få som upplever att surf på mobilen går långsamt. Oavsett om Youtube används eller tidningar läses så går det mycket snabbt på både 3G och 4G. Det handlar alltså inte primärt om att möta mobilanvändarnas behov av ännu snabbare internet.

För enstaka användare kan 5G däremot vara en absolut nödvändighet. Det kan exempelvis vara personer som har mobilen som arbetsredskap och behöver ladda upp/ner information snabbt. Detta inte minst om det handlar om foton eller video.

Kort om 5gBredband.nu

5gBredband.nu är en webbsida med fakta kring det växande 5G-nätet och hur detta kommer att påverka tillgång och åtkomst av internet. Sidan vänder sig primärt till privatpersoner utifrån att informationen framförallt handlar om olika operatörer och abonnemang. På 5GBredband.nu finns även länkar till de olika operatörernas hemsidor.